9 nasvetov za čist avtomobil

9 savjeta za čist auto

Pranje automobila može biti zamorno, pogotovo ako na kraju ne budete puno čišći nego na početku. Ali napravite ga kako treba i vaš će automobil izgledati poput novog sjajnog modela iz izložbenog prostora i zapravo ćete htjeti provesti neko vrijeme u njemu.

Ne bacajte kantu sapunaste vode na svoj automobil – dobro ga očistite! Evo 10 savjeta za čišćenje, održavanje i detaljiziranje vašeg automobila na pravi način...

1.) Odaberite pravo vrijeme

Ne pokušavajte prati i voskom svoj automobil na ekstremnoj vrućini ili izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ako je vruće, voda će brzo ispariti i imat ćete prljave ostatke prije nego što ih možete obrisati.

Tamno obojeni automobili mogu apsorbirati toliko topline da postanu vrući na dodir - to ne samo da vam opeče prste, već može utjecati i na neke kemikalije koje se koriste u sredstvima za čišćenje automobila.

2.) Uklonite smeće

Prije čišćenja izvana, očistite iznutra. Započnite s uklanjanjem svih očitih ostataka iz pepeljara, spremnika u vratima, putničkog prostora i drugih unutarnjih skladišnih prostora. Ne zaboravite ispod sjedala provjeriti ima li slatkiša, nestalih čaša i izgubljenog novca (hej, nikad se ne zna).

Ako koristite navlake za sjedala, izvadite ih i operite odvojeno. Brzo brisanje prašine obično ne pomaže, pa ako su gumene, operite ih toplom vodom i sapunom. Ako koristite navlake, možda ćete ih čak moći prati u perilici - ali provjerite upute za njegu svojih navlaka.

3.) Sada usisavač

Sada možete usisati svu prašinu i pijesak, ali prvo ga morate olabaviti ili iznijeti na otvoreno gdje ga usisavač može dohvatiti. Stoga upotrijebite tvrdu četku za uklanjanje prljavštine sa sjedala ili tepiha

Ako imate kućnog ljubimca, znat ćete koliko teško može biti micati dlaku kućnog ljubimca, stoga pokušajte koristiti vlažnu gumenu rukavicu ili omotati ljepljivu traku oko ruke s ljepljivom stranom prema van.

Na kraju - i ovo je super savjet - upotrijebite limenku komprimiranog zraka da ispuhate prašinu i pijesak iz kutova i pukotina koje ne možete dosegnuti usisnom četkom.

4.) Kontrolna ploča i instrumenti

Još nismo gotovi s interijerom. Armaturna ploča i instrumenti također skupljaju puno prašine, ali oni su osjetljiviji, pa upotrijebite vlažnu krpu po armaturnoj ploči i kontrolama - za to postoje sredstva za čišćenje armaturne ploče i presvlaka (OVDJE) - i pokušajte koristiti mekanu četku za uklanjanje prašine s teško dostupnih mjesta.

Nemojte pasti u iskušenje da upotrijebite silikonski sprej za dodavanje sjaja - sjajna kontrolna ploča može izazvati užasan odsjaj, a ako sprej dospije na papučice, one mogu postati opasno skliske.

5.) Dijelovi automobila koje zanemarujemo

Na kraju, dok su sva vrata otvorena, uzmite kantu i očistite pragove i otvore na vratima. Lako ih je previdjeti tijekom običnog pranja automobila, ali kasnije, kada otvorite vrata, odmah se primijete zbog prljavštine.

6.) Znanost o pranju

Zato postoje mnogi savjeti o najboljem načinu pranja automobila. Neki ljudi predlažu pranje automobila najprije običnom vodom kako bi se uklonila najveća prljavština. Ovo nije loša ideja ako je vaš automobil posebno prljav, a smanjit će rizik od naknadnog utrljavanja pijeska u boju.

Sada operite svoj automobil odgovarajućom otopinom za pranje automobila. Nemojte koristiti deterdžent za kućanstvo jer će to ukloniti sav zaštitni sloj voska na boji. Preporučujemo autošampon s voskom (OVDJE) ili autošampon koji ne sadrži vosak. (OVDJE)

Počnite od krova, a zatim krenite niz bočne, prednje i stražnje strane automobila. To daje šamponu za pranje automobila malo više vremena da se upije u najprljavija područja blizu dna, što znači da vaša voda dulje ostaje čišća.

Pazite da ne skupite pijesak u svojoj kanti. Možete nabaviti štitnike za pijesak koji stanu na dno - zapravo plastičnu mrežicu koja sprječava da vaša spužva dospije do dna kante - ili samo promatrajte boju vode ili osjetite zrnatost na dnu kante kada ispirete spužvu .

Ako ste u nedoumici, nabavite novu kantu za pranje automobila radije nego riskirajte utrljavanje pijeska u boju.

Ako imate tvrdokorne mrlje, nemojte nastaviti trljati jer možete oštetiti boju. Umjesto toga, koristite sprej za uklanjanje insekata i strvine .

7.) Depilacija

Ne morate voskati svoj automobil svaki put kada ga perete. Postoje i auto-šamponi koji sadrže vosak, ali većina stručnjaka za čišćenje automobila radije bi vaš automobil voskala 2 do 4 puta godišnje. Ako koristite pravu otopinu za pranje automobila, postojeći sloj voska treba sačuvati.

Morat ćete oprati auto i pustiti ga da se osuši prije nanošenja voska. Nemojte dopustiti da se voda "skupi" i osuši prirodnim putem jer će to često ostaviti nešto taloga čak i ako voda izgleda čisto.

Umjesto toga koristite jelenju kožu ili krpu za sušenje automobila . Oni nisu dizajnirani da isuše površinu pri dodiru – umjesto toga, raspršuju vodu u tanki sloj koji brže i čišće isparava.

Ako primijetite lokve vode, možete ispuhati vodu komprimiranim zrakom.

Sada nanesite svoj vosak i točno slijedite upute proizvođača. Vosak nanosite u ravnim linijama – nemojte brusiti površinu boje u krugovima – zatim ostavite da se osuši prije nego što ga skinete. Za to je savršena krpa od mikrovlakana.

Nemojte koristiti više voska nego što je navedeno u uputama. To neće učiniti automobil ništa sjajnijim, ali će povećati vjerojatnost da će se uhvatiti za šavove i dijelove gdje će se osušiti, izgledati neuredno i kasnije će ga biti teško ukloniti.

Neki će servisi voštiti automobil dvaput, ali postoji i pametan test kojim možete provjeriti dubinu sjaja – postavite ravnalo okomito na površinu i pogledajte koliko brojeva možete očitati u odrazu. Što više vidite, to je bolji sjaj.

8.) Kotači i gume

Ne zaboravite bicikle. Vjerojatno će vam trebati prilično čvrsta četka kako biste uklonili svu kočionu prašinu i prljavštinu s ceste, a evo i zgodnog savjeta - kada mislite da ste gotovi, pomaknite automobil naprijed za pola kruga gume i učinite to ponovo, čisteći dijelove koje nije mogao stići prvi put kako treba.

Postoje posebni odmašćivači i sredstva za čišćenje kotača koja će ukloniti prljavštinu bez oštećenja boje kao što to može učiniti obični deterdžent. Neki čak uključuju i brtve za zaštitu od buduće prljavštine i proboja.

Također možete nabaviti sredstva za čišćenje guma koja će vašim kotačima dati novi izgled automobila. Sjaj ubrzo nestane, ali izgleda sjajno dok traje i zgodan je savjet ako se spremate prodati svoj automobil.

9.) Sada očistite staklo

Sada je vrijeme za čišćenje stakla. Dobro je ostaviti ovo za kraj, jer prozori imaju tendenciju da pokupe prljavštinu i prljavštinu sa svih drugih dijelova automobila.

Za to vam je potrebno dobro sredstvo za čišćenje stakla , ali odaberite ono koje je namijenjeno za automobilsku uporabu umjesto običnog sredstva za čišćenje stakla u kućanstvu jer može sadržavati amonijak, što je loše za vinilne presvlake.

Obavezno spustite prozore kako biste došli do gornjih rubova ili će na njima i dalje biti tragovi prljavštine iako je ostatak automobila besprijekoran.

Naša preporuka je da uvijek koristite visokokvalitetna sredstva za čišćenje automobila namijenjena površinama koje ćete čistiti. Ovdje možete pronaći našu ponudu sredstava za čišćenje i pribora za čišćenje automobila.

Povratak na blog